С каяци на палатка в Сърбия

Спортове и хобита подходящи за сезона, свързани с палаткуването на открито: плаване, гмуркане, каякинг, парапланеризъм и др.

С каяци на палатка в Сърбия

Мнениеот MiTaKa » Сря Сеп 12, 2012 11:50 pm

Сръбската Регата на Власина .... палатки ... каяци и добри прители ;)

Задават се 4 почивни дни които смятаме да оползотворим пълноценно. Разбираме за провеждането на първата международна регата на Власинското езеро(координати: 42.71:22.331), и решаваме че ще си прекараме доста добре а освен това ще се запознаем с много сродни души. Освен това езерото се намира много близо до българската граница на около час и половина от София, на 1200м надморска височина далеч от големи градове и предприятия, мястото е доста чисто и спокойно. Интересно за това езеро е че има много плаващи острови, торфени образувания които се носят по водата, обрасли в храсти и дървета.

Изображение

Ставаме рано сутринта събираме къмпинг оборудването( палатки, дюшеци, чували и всякакви удобства), взимаме раниците с всичко необходимо в тях и отиваме да товарим каяците. Добре че имаше голямо, направено за целта, ремарке, което да побере близо 10-те каяка. Трябваше всеки от компанията да си има свое корито . След доста катерене и умуване кое къде да бъде наместено и как да бъде вързано се отправяме към границата. Хората бяха уведомени за регатата и знаеха къде отиваме. Декларирахме каяците и продължихме по пътя за езерото. След още 30-тина мин. пристигнахме в ресторанта на нашия домакин. Заредихме се с малко сили и отиваме до езерото да сформираме лагера. Там с удивление виждаме че организаторите са привикали дори военните които бяха опънали огромна шатра, бяха сковали пейки и трибуни и иззидали огнища. Организацията беше отлична.
Ние опънахме нашият лагер и по нетърпеливите не пропуснаха да понамокрят каяците. А вечерта се отдадохме на местните обичаи а именно много плескавици и дюлева ракия.
На сутринта, ставаме- кафенце, чайче и обилна закуска от добрите домакини.
По обяд се събраха всички участници в регатата и направихме кратка обиколна на един от островите в езерото с кмета на региона и други видни за Сърбия личности. Последваха и няколко дисциплини в които можеше всеки да опита уменията си в гребането.

Изображение

Вечерта запалихме големите огньове и естествено преминахме към лагерните песни и историите за преживяванията на всеки от нас.
На следващия ден направихме много хубава групова обиколка до стената и обратно, през цялото време грееше слънце и се наслаждавахме на природата. След което събрахме лагера, натоварихме обратно каяците и се завърнахме в България, удовлетворени от пълноценната почивка.
Искам да кажа че както в много други държави и тук трябва да внимавате къде разпъвате палатки и да не палите огън на непредназначени места защото може да имате проблеми с местните власти. По възможност посещавайте къмпинги или се запознайте с местните които да ви инструктират.

Скоро и снимки .......
MiTaKa
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Юни 04, 2012 11:06 pm

Назад към Летни спортове

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron